Özgürlük


İnsanoğlu kaybettiği zaman anlıyor sadece kıymetini. Halbuki, ekmek gibi, su gibi, hava gibi, yaşamak gibi değerli bizim için özgürlük. Peki nedir bu kadar kıymetli olan ancak değeri halen anlaşılamayan özgürlük?
Terimlerle kafa bulandırmaya lüzum yok. Gereksiz tarihsel bilgiler vermeyede... Günümüzde, özellikle de modern diye tabir ettiğimiz toplumlarda temel özgürlük, kişi hâk ve hürriyetinin olduğu, duygu ve düşüncelerin serbestçe ifade edilebilmesidir.
Ülkemizde özgürlük kavramı, terim olarak sıkça dile getirilse de ne yazık ki, uygulama da yeterince görülemiyor. Kişi hâk ve özgürlüklerinin zaman zaman kısıtlandığı ülkemizde, düşünce özgürlüğü de ciddi anlamda sağlanabilmiş değil. "Düşünüyorum, öyleyse varım" dediği zaman ünlü filozof Descartes, neyi anlatmak istemişti? Düşünmek, insanı insan yapan, diğer canlılardan ayıran temel özelliklerden birisidir. Varlığın temelidir. Öyleyse insanoğlunun temel dürtülerinden birisi, tıpkı yaşamsal ihtiyaçlarını karşılaşmak olduğu gibi düşünsel anlamda da engelleri kaldırmak olmalıdır. Aksi takdirde insan, daha doğrusu 'düşünmeyen insan', çevresindeki diğer canlılardan farklı olmayacak ve dürtüleriyle hareket eden bir hayvana dönüşecektir.
Baş döndürücü bir hızla ilerleyen teknolojiyle birlikte insanoğlunun düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller de adeta sele uğrayan yapılar gibi darmadağın oldu. İnsanlar internetle birlikte dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, istedikleri her konuda fikirlerini paylaşabiliyorlar. Kimi ülkelerde (Türkiye de dâhil) zaman zaman sekteye uğrasa da bilişim özgürlüğü, yine de ciddi anlamda bir aşama kaydedildiği söylenebilir. Bu bilişim özgürlüklerinden birisi de 'blog'lar. Bu ifade araçlarıyla insanlar konu ne olursa olsun kendilerini rahatça ifade edebilme ve insanlarla paylaşabilme imkanı buluyorlar.
Bu blogdaki amaç da diğerlerinden çok farklı değil aslında. Özgürlükle başladığım ilk yazım aslında 'blog'un amacına yönelik de bir ipucuydu. Günümüz Türkiye'sinde en çok ihtiyaç duyduğumuz ifade özgürlüğü konusunda bu 'blog'un en azından kendimi ifade etme anlamında iyi bir araç olacağını düşünüyorum.
Yeni yazılarda buluşmak dileğiyle...

Yorumlar

  1. Başarılar. Yazılarını sabırsızlıkla bekliyoruz (X-Men)

    YanıtlaSil
  2. Özgürlüğün, hele de iletişim özgürlüğünün, insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu anlatan ve toplumumuzda iletişim özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konuların hala sorun olmaya devam ettiğini bizlere bir kez daha hatırlatan bu anlamlı yazı için kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. 'Özgürlük' altyapılı Blog'una ilk yorumunu ben yapmıştım oysa ki ama teknik aksaklıklar yüzünden yayınlanamadı. Yazılarını ilgiyle ve merakla takip edeceğimi tahmin ediyorum. Blog hayatında başarılar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Özgecan Aslan cinayeti, idam cezası ve kısas...

Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber!

Lütfen çimlere basınız!